Αναρχικη συλλογικοτητα Acte
όσες κι όσοι δεν είναι πια μαζί μας ζουν στα οδοφράγματα του μέλλοντος….
KΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

Ο αγώνας των κρατουμένων είναι κομμάτι του κοινωνικού και ταξικού αγώνα για την ολική απελευθέρωση

Στο υπάρχον κόσμο η εξουσία καθορίζει κάθε πτυχή της ζωής των ατόμων που εξουσιάζει. Από την απόδοση φύλου κατά την γέννηση, στις έμφυλες στερεοτυπικές υποχρεώσεις, στον τρόπο έκφρασης, σκέψης, πειθάρχησης στους επιβαλλόμενους κανόνες. Η εξουσία έχει ως αυτοσκοπό την αναπαραγωγή του κόσμου της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης . Οποιαδήποτε συμπεριφορά ή πράξη ξεφεύγει από τα προκαθορισμένα καλούπια περιθωριοποιείται ή αντιμετωπίζει την σιδερένια πυγμή κράτους και κεφαλαίου.

Η φυσικοποίηση της πειθάρχησης εκκινεί από την γέννηση του ατόμου και την ένταξή του στον θεσμό της οικογένειας. Οι εξουσιαστικές προεκτείνονται και πέρα από τα μέλη της οικογένειας, στις αίθουσες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η αρχιτεκτονική του ελέγχου, οι επιβαλλόμενοι κανόνες, η τιμωρία σχηματοποιούνται και εμπεδώνονται. Η επιτήρηση και ο έλεγχος γίνεται καθημερινότητα στους τόπους κατοικίας μέσα από τη δόμηση των πόλεων και των συστημάτων ελέγχου (κάμερες, drone, αστυνομία). Εν τέλη από το ίδιο το άτυπο κοινωνικό συμβόλαιο που προσπαθεί  να καθορίζει το σύνολο της ύπαρξης. 

Οι φυλακές και ο στρατός αποτελούν τους εγγυητές διαιώνισης ,της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, της πειθάρχησης και του ελέγχου. Προσπαθούν μέσα από τη αποστέρηση της ελευθερίας, τη προκαθορισμένη καθημερινή ρουτίνα, την υπακοή στον ανώτερο και στο κανονιστικό πλαίσιο, να οικοδομήσουν την δυστοπία. Η απομάκρυνση από το κοινωνικό σύνολο, ο έλεγχος των επαφών και επικοινωνιών στοχεύουν στην ρύθμιση της ζύμωσης, της συμμετοχής στον κοινωνικό διάλογο. Επιδιώκουν η δημιουργία ανθρωπότυπων πειθήνιων που θα συμμετέχουν στη σιγή νεκροταφείου και την «κοινωνική ειρήνη».

Οι αγώνες εντός των τειχών ενισχύουν και εμπνέουν τους αγώνες εκτός. Κάθε μορφή αντίστασης, πανό, απεργίες πείνας, αποχές από τα μεροκάματα, εξεγέρσεις, οι αποδράσεις, το σπάσιμο του προκαθορισμένου ωραρίου, οι αποχές συσσιτίου κοκ αποτελούν ψηφίδες του μωσαϊκού του πολύμορφου αγώνα για την ολική απελευθέρωση. Η εξεγερτική πρακτική και κάθε ανυπακοή εντός των φυλακών μπορεί να φαντάζει δύσκολη λόγω της συνθήκης του εγκλεισμού, της καταστολής και της άμεσης επίδρασης των ποινών, ωστόσο παραμένει ζωντανή. Γιατί η ελευθερία και ο αγώνας για την ανατροπή του υπάρχοντος, ζει μέσα στις καρδιές κάθε ατόμου που αναγνωρίζει την αδικία και αυτό δεν μπορεί να το πάρει κανείς.

Τα κράτη, διαμορφώνουν ποινικά πλαίσια και καταστήματα εγκλεισμού με σκοπό να διατηρήσουν τα πεδία εξουσίας τους και να τα προεκτείνουν. Κάθε κυβέρνηση φροντίζει να αλλάζει κομμάτια του ποινικού συστήματος και των φυλακών για να εξυπηρετήσει τις πολιτικές της, σε σύνδεση με τις παγκόσμιες τάσεις και την κοινωνικοπολιτική συνθήκη της χώρας. Πρόσφατα, ο νέος σωφρονιστικός κώδικας που ψηφίστηκε αυστηροποιεί και αυξάνει τα χρόνια κάθειρξης ώστε να μπορέσει κάποιο άτομο να διεκδικήσει άδεια. Δυσκολεύει την λήψη εκπαιδευτικής άδειας με τις προϋποθέσεις περί εκκρεμών ποινικών διώξεων, πειθαρχικών ποινών ή αν συντρέχουν κάποιοι αδιευκρίνιστοι <<ειδικοί λόγοι>>. Μετονομάζει τα καταστήματα κράτησης σε <<σωφρονιστικά>> καταστήματα στοχεύοντας όχι στην κράτηση σαν ποινή για την εκάστωτε πράξη αλλά στον <<σωφρονισμό>> αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της συνθήκης εγκλεισμού (π.χ. Μιχαηλίδης κ.α.). Μεταθέτει την αρμοδιότητα των φυλακών στο Υπουργείο Προστασίας του πολίτη από το Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά μας είμαστε ενάντια σε κάθε μορφής εγκλεισμού και στέλνουμε την αλληλεγγύη μας στους/ις κρατουμένους/ες σε όλες τις φυλακές. Στεκόμαστε δίπλα τους στους αγώνες που μαίνονται μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους αλλά και μέχρι όλοι/ες να είναι ελεύθεροι/ες. Μέχρι το γκρέμισμα κάθε φυλακής, κλουβιού και κάθε εξουσίας . Μέχρι την οικοδόμηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, ισότητας, ελευθερίας.

Μικροφωνική συγκέντρωση στα Προπύλαια, την Πέμπτη 24/11, στις 18:00

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις φυλακές Κορυδαλλού, το Σάββατο 3/12,στις 13:00

Ανυποχώρητος αγώνας εντός και εκτός των τειχών μέχρι το γκρέμισμα και της τελευταίας φυλακής

Αλληλεγγύη στους/ις 11 Τούρκους κρατούμενους/ες αγωνιστές/στριες απεργούς πείνας

Αλληλεγγύη στον απεργό πείνας Alfredo Cospito

Comments are closed.