Αναρχικη συλλογικοτητα Acte
όσες κι όσοι δεν είναι πια μαζί μας ζουν στα οδοφράγματα του μέλλοντος….
Παρεμβάσεις αλληλεγγύης στις καταλήψεις

Οι καταλήψεις είναι χώροι αγώνα ενάντια στον κόσμο της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης και της ιδιοκτησίας

Η κρατική επίθεση στις καταλήψεις είναι σταθερή ανά τα χρόνια και συνεχίζεται (με διαφορετικές μεθόδους και εντάσεις κάθε φόρα) ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Οι σημερινοί διαχειριστές του κράτους παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προηγούμενους, έχουν εξαπολύσει μια έντονη κατασταλτική πολιτική με μια σειρά εκκενώσεων. Από τις εκκενώσεις μεταναστευτικών στεγαστικών κτιρίων στις εκκενώσεων αναρχικών καταλήψεων και κέντρων αγώνα, η επιδίωξη είναι να μην υπάρχει αμφισβήτηση, αντίσταση και αντίδραση. Παράλληλα, πρέπει να ξηλωθεί ότι δεν ενισχύει την τουριστικοποίηση και τον <<εξευγενισμό>> των πόλεων, καθώς δεν χωρά στο δυστοπικό μέλλον που φαντασιώνονται. Ένα μέλλον όπου ότι βρίσκεται γύρω μας θα είναι προς τέρψιν των τουριστών, αποστειρωμένο, λουστραρισμένο και έτοιμο προς πώληση. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια στις 26/06 εκκενώνεται η κατάληψη Δερβενίων 56 στην Αθήνα, στις 17/08 η κατάληψη Terra Incognita στην Θεσσαλονίκη και στις 05/09 η κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά.

Τι είναι οι καταλήψεις και γιατί μας αφορά η εκκένωσή τους

Αποτελούν χώρους συνάντησης και αγώνα χωρίς ιεραρχία, διακρίσεις και διαχωρισμούς φύλου, φυλής, σεξουαλικότητας. Όσες/οι συμμετέχουν σ`αυτές, συζητούν από κοινού και συνδιαμορφώνουν τις απόψεις τους, έτσι ώστε στην τελική απόφαση να βρίσκει τον εαυτό του, ο καθένας και η καθεμία. Μέσα στις καταλήψεις οργανώνονται μια σειρά πολύπλευρων δράσεων από συλλογικές κουζίνες έως κινήσεις αλληλεγγύης σε αγώνες των από τα κάτω, από εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και μαθήματα αυτομόρφωσης έως συγκρουσιακές πορείες ενάντια σε κράτος, φασιστές, αφεντικά. Επιδιώκουν να μην λειτουργούν σύμφωνα με τα κυρίαρχα πρότυπα αλλά να δίνουν στο σήμερα μια γεύση από μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας, αλληλεγγύης. Είναι χώροι που στοχεύουν στην ατομική και συλλογική απελευθέρωση και ως τέτοιους πρέπει να τους υπερασπιζόμαστε.

Η κατάληψη ως εργαλείο αγώνα και στέγασης

Η πρακτική της κατάληψης έχει μεγάλη ιστορία και αποτελεί εργαλείο των από τα κάτω ανά τους αιώνες. Καταλήψεις γίνονταν και γίνονται ως συγκρουσιακή πρακτική από μαθητές στα σχολεία, από εργάτες και εργάτριες στα εργοστάσια και άλλους χώρους δουλειάς, σε κρατικά κτήρια ως αλληλεγγύη σε κάποιον αγώνα ή ως μέσω πίεσης για κάποια διεκδίκηση, από αναρχικές/ους για να στεγάσουν τις δομές και τα μέσα εναντίωσης στο υπάρχον. Επίσης, από ομάδες των από τα κάτω που αδυνατούν να πληρώσουν το νοίκι, που χάνουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες (πχ πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας), από μετανάστ(ρι)ες, άστεγους/ες, τοξικοεξαρτημένους/ες. Εν τέλει, από αυτές/ούς που ζουν την καταπίεση και εκμετάλλευση λόγω της θέσης τους σ`αυτόν τον κόσμο.

Ενάντια στην ιδιοκτησία

Η κατάληψη νοηματοδοτείται από την κυριαρχία ως μια ανήθικη πράξη, αφού παραβιάζει την ιδιοκτησία κάποιου ιδιώτη ή του δημοσίου. Πασχίζουν από πολύ μικρή ηλικία να γαλουχήσουν την <<αξία>> της ιδιοκτησίας, τη λατρεία και την πλήρη στοχοπροσήλωση στην κατοχή όσο το δυνατόν περισσότερων αγαθών. Η κατοχή ιδιοκτησίας είναι μέτρο επιτυχίας ή αποτυχίας ενός ανθρώπου στη ζωή, είναι σημάδι αρρενωπότητας για το ρόλο του άνδρα-κουβαλητή, είναι η προίκα μιας γυναίκας για να παντρευτεί πιο γρήγορα (πρακτική νομικά κατοχυρωμένη στο παρελθόν και η οποία ισχύει άτυπα μέχρι και σήμερα), είναι η αντικειμενοποίηση μη ανθρώπινων ζώων. Με αυτή είναι δυνατό να αναπαράγονται οι ταξικές θέσεις που κατέχει κάποια/ος μέσω της κληρονόμησής της στους απογόνους και άρα να καθοριστεί η ποιότητα ζωής και η δυνατότητα επιβίωσης. Απέναντι σε όλα αυτά, η κατάληψη ενός κτιρίου που είναι εγκαταλειμμένο και μπορεί να στεγάσει τις ανάγκες κάποιων ανθρώπων, δημιουργεί μια άλλη οπτική των υλικών και πως αυτά μπορούν να διαχειριστούν. Σύμφωνα δηλαδή με την αξία και αναγκαιότητα χρήσης τους, σε αντίθεση με την κυρίαρχη οικονομική ή ιδιοκτησιακή.

Να έχεις ή να είσαι;

Μπορούμε να οραματιστούμε έναν διαφορετικό κόσμο χωρίς πλούσιους και φτωχούς, χωρίς κράτη και υπηκόους χωρίς έχοντες και μη έχοντες, χωρίς διαχωρισμούς στην βάση του φύλου, της φυλής, της σεξουαλικότητας. Όπου με συνελεύσεις θα αποφασίζουμε ισότιμα, αδιαμεσολάβητα, για όσα αφορούν όλες τις πτυχές της ζωής μας. Για όλους αυτούς του λόγους η αλληλεγγύη μας στις καταλήψεις είναι αδιαμφισβήτητη. Για όλους αυτούς του λόγους αξίζει να αγωνιστούμε με πάθος για την συνολική ανατροπή, για την κοινωνική και ταξική επανάσταση, για την αναρχία.

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις αλληλεγγύης σε εκκενωμένες καταλήψεις με συνθήματα, πανό και μοίρασμα κείμενου στην περιοχή της Νέας Ιωνίας

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΝ 56, TERRA INCOGNITA, ROSA NERA

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΕ ΒΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ

ΕΝΑΣ ΕΙΝΑI Ο ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ

Comments are closed.